FERNOR

Anasayfa / Ceviz Fidanı / FERNOR

Fransız kökenli oldukça verimli olabilen fernor ceviz fidanı; denizden 50 metre ile 1800 metre arasında olan yüksekliğe kadar dikilmesi mümkündür. Bu rakımlardan anlaşılabileceği üzere, yüksek denilebilecek rakımdaki bölgelere dikiminin yapılması mümkün olmaktadır. Yüksek rakımlarda meydana gelen hem ilkbaharın hem sonbaharın donları, bu ceviz türüne tesir etmez. Ceviz olacak dişi çiçeklerin Mayıs ayının başında açması nedeniyle, bu ceviz türü ilkbahar geç donlarından etkilenmemektedir. Fernor ceviz ağacı, sonbahar mevsiminde de Kasım ayına kadar kış dinlenmesindedir. Bu dinlenme ile yeni gelen dallar kapanır ve hem yeni dallara, hem ağacın diğer kısımlarına sonbahar erken donları tesir etmez. Hatta kışın meydana gelen ve eksi 25 derecelere kadar ulaşan don olayları da fernor ceviz türünü kötü etkilemez. Bu nedenle fernor ceviz türüne soğuk iklim cevizi de denir.

Ceviz Fidanı

Fernor Ceviz Türünün Dikim Aralıkları Nasıl Olmalıdır?

Toprakta sık aralıklarla dikilmeye müsaittir. Dikimi, ya 4 metreye 8 metre, ya da 5 metreye 7 metre aralıklarla yapılmalıdır. Aralıklar 4 metreye 8 metre olarak belirlendiğinde, 1 dönüme yaklaşık 32 adet fidan dikilebilir. Aralıklar 5 metreye 7 metre olarak belirlendiğinde, 1 dönüme yaklaşık olarak 29 adet ceviz fidanı dikilebilir. Chandler ceviz türünde de dikim aralıkları Fernor Ceviz türünün aynısıdır. Fernor ceviz türü kuvveti orta düzeydedir ve büyüme şekli yarı dikinedir.

Ceviz Fidanı

Yerli ceviz türlerinden 15 gün daha sonra çiçeklenen chandler ceviz türü tozlayıcı bitkisi Fernette ve Franquette olsa da, verimli olması sebebiyle Fernette daha çok tercih edilmektedir. Chandler ceviz türünde meyve tutma oranı da oldukça yüksektir. Meyve tutmaya başladığı anda, meyvelerinde çift çatal sıklıkla görülebilmektedir. Açık renkte olan iç cevizi %90-%100 dolaylarındadır.